Peste 80 de persoane aparţinând comunităților vulnerabile din zonele Carierei, Malul Mureșului și Nicolae Grigorescu, nr. 45B au participat, joi, 26 februarie 2025, la o amplă acţiune de informare, consiliere şi verificare, desfășurată de Primăria Municipiului Deva – prin Compartimentul Local pentru Romi, Direcția de Asistență Socială Deva și Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara – Biroul Siguranță Școlară.
La întâlnire a fost prezent și mediatorul școlar de la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” – școlile la care învață mai mult de trei sferturi dintre cei 123 de elevi de etnie romă din municipiul Deva.
Acțiunea a avut ca scop principal informarea și conștientizarea copiilor și familiilor acestora cu privire la importanța educației și efectele părăsirii timpurii a școlii asupra vieții de adult, dar și sancțiunile prevăzute de lege în cazul părinților care împiedică accesul minorilor la învățământul general obligatoriu (amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei și chiar pedepasa cu închisoarea).
În același context, în cadrul întâlnirii s-a pus accent și pe încurajarea continuării studiilor de către mamele minore – cu atât mai mult cu cât acestea beneficiază de o bursă lunară de 700 de lei, ca o formă de sprijin pentru participarea la educație.
Pe de altă parte, adolescenții și adulții care au abandonat cursurile înainte de absolvirea celor 10 clase obligatorii sau cei care nu au participat niciodată la educația școlară au fost informați despre posibilitatea înscrierii în programul educațional „A doua șansă” - care se desfășoară la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.
Pe lângă discuțiile axate pe rolul școlii în depășirea dezavantajelor sociale cu care se confruntă populația din mediile defavorizate, întâlnirea a urmărit și aspecte privind:
încurajarea elevilor de a participa la programe de tip after school – care vizează supravegherea și sprijinul pentru efectuarea temelor, dar și implicarea acestora în activități extrașcolare, care permit socializarea și schimbul de idei cu ceilalți colegi din clasă sau din școală
beneficiile sociale acordate de lege preșcolarilor și elevilor care nu au absențe nemotivate la școală
documentele necesare și condițiile de acordare a burselor sociale
participarea copiilor la activitățile educative și recreative, organizate de administrația locală în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale
cazurile de violență domestică aflate în evidența Compartimentului Protecția Copilului și Intervenție în Situații de Urgență al Direcției de Asistență Socială Deva
îmbunătăţirea condiţiilor de locuit – informarea și sprijinirea participanților la întâlnire cu privire la întocmirea şi depunerea documentelor pentru obţinerea unei locuințe sociale etc.
Potrivit datelor centralizate de Compartimentul Local pentru Romi al Primăriei Municipiului Deva, în cele trei comunități vulnerabile participante la acțiunea de joi sunt aproximativ 100 de copii, dintre care 80% au vârstă școlară.
Primăria Deva și Direcția de Asistență Socială Deva desfășoară periodic acțiuni de informare și consiliere în rândul persoanelor din comunități defavorizate, cu scopul susținerii acestora în vederea integrării sociale – prin creşterea nivelului de educaţie şi dezvoltarea de abilităţi care să le asigure adaptarea la societatea în care trăiesc.
PROGRAM: Luni – Joi: orele 8:00-16:30
Vineri: orele 8:00-14:00
CASIERIE:
Luni - Joi: orele 8:30-11:00 și 12:30-15:00
Vineri: orele 8:30-11:00
În ultima zi lucrătoare a lunii, nu se efectuează operațiuni de încasări și plăți.