Peste 70 de copii și adolescenți, cu vârste între 8 și 18 ani, din municipiul Deva, care au părinți plecați la muncă în străinătate, sunt monitorizați de Direcția de Asistență Socială Deva, de la începutul anului 2023.
Pe durata monitorizării, asistenții sociali urmăresc modul în care copiii sunt îngrijiți, starea fizică a acestora, adaptarea la noul mod de viață și performanțele lor școlare.
Potrivit datelor centralizate de Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, mai mult de jumătate (56%) din totalul copiilor rămași în grija rudelor sunt elevi de liceu și au vârste cuprinse între 15-18 ani, în timp ce aproape o treime (30%) sunt înscriși în învățământul gimnazial, iar alți 14%, în clasele I-IV.
Din totalul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, puțin peste jumătate (52%) sunt fete cu vârsta între 10-18 ani, iar 47% sunt băieți între 8-18 ani.
Totodată, 9 dintre copii (cu vârste între 10-17 ani) au ambii părinți plecați din țară, iar în alte 8 cazuri este plecat părintele unic susținător al familiei și copiii se află în îngrijirea bunicilor, fraților sau surorilor mai mari, a mătușilor ori a altor rude.
Aproape două treimi dintre elevii care au rămas acasă cu un singur părinte se află în grija mamei.
În privința școlilor la care învață copiii cu părinți plecați în străinătate, datele statistice arată că jumătate dintre aceștia sunt înscriși la Liceul Tehnologic „Transilvania” și Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”. De asemenea, aproape o cincime (18%) învață la Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, 10% - la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, 8% - la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, iar în procente mai mici se regăsesc la Colegiul Național „Decebal”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”.
Pe de altă parte, doi dintre elevii monitorizați au revenit în țară în anul școlar 2022-2023, după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.
Conform legislației privind protecția copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate, Direcția de Asistență Socială Deva solicită anual, în ultimul trimestru al anului, unităților de învățământ din municipiul Deva date și informații cu privire la următoarele situații:
- copii cu ambii părinți plecați în străinătate
- copii cu părintele unic susținător plecat în străinătate
- copii cu un singur părinte plecat în străinătate
- copii reveniți în țară, după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an
IMPORTANT! Potrivit legii, părintele singur sau ambii părinţi care pleacă la muncă în străinătate au obligaţia să aducă la cunoştinţa serviciului public de asistență socială această intenţie și să desemneze persoana care va avea grijă de copil. Confirmarea persoanei se efectuează de către instanţa de tutelă, care va delega drepturile părinteşti cu privire la copil pe durata absenţei părinţilor.
În cazul absenței ambilor părinți, persoana desemnată să aibă grijă de copil poate fi atât o persoană din familia extinsă, cât și un afin sau un prieten al familiei față de care copilul a dezvoltat relații de atașament.
Direcția de Asistență Socială Deva